Συχνές ερωτήσεις

ΕΟΤ
Ασφάλεια αστικής ευθύνης διοργανωτή:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΡ. ΣΥΜΒ. 97754
ΑΡ. ΜΗΤΕ 0209Ε70000799601
Όταν ταξιδεύετε, καλό είναι να έχετε μαζί σας φωτοτυπίες από σημαντικά έγγραφα, που θα χρειαστείτε σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα, συνιστούμε αν ταξιδεύετε με τον/τη σύντροφό σας, ο καθένας σας να έχει μια πλήρη σειρά από αντίγραφα και των δύο. Εννοείται, ότι τα αντίγραφα (αχρείαστα να είναι) θα τα έχετε σε άλλη θέση από τα πρωτότυπα. Φωτοτυπία του διαβατηρίου σας (σελίδα με τα στοιχεία σας και με τη βίζα) Φωτοτυπία απόδειξης αγοράς ταξιδιωτικών επιταγών (travellers cheques), αριθμοί των επιταγών, αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας. Τηλέφωνα ανάγκης, ακύρωσης πιστωτικής κάρτας, απώλειας ταξιδιωτικών επιταγών, ιατρικής βοήθειας. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε στη τσέπη σας ένα σημείωμα με τον αριθμό διαβατηρίου, ημερομηνίες έκδοσης και λήξης. Σε πολλές χώρες, τα στοιχεία αυτά πρέπει να τα συμπληρώνετε καθημερινά δεκάδες φορές, σε ξενοδοχεία, σε λεωφορεία ή σε μπλόκα στους δρόμους. Επειδή δεν θέλετε να βγάζετε το διαβατήριό σας από τις εσωτερικές τσέπες δεκάδες φορές και συνήθως μέσα σε συνωστισμό, με τον κίνδυνο να παραπέσει, καλό είναι να τα έχετε σημειώσει και να τα έχετε πάντα πρόχειρα.
Σε ορισμένες περιοχές, η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε γρήγορα και άνετα, ενώ σε άλλες χώρες ούτε που θα διανοηθείτε να μπείτε σε αυτοκίνητο χωρίς ντόπιο οδηγό. Πριν βάλετε την άδεια οδήγησης στο σακίδιο σας, πληροφορηθείτε αν πράγματι στη χώρα προορισμού σας είναι σκόπιμο να νοικιάσετε ιδιωτικό αυτοκίνητο, αν επιτρέπεται από τους νόμους της χώρας, αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το γενικότερο πλάνο του ταξιδιού σας και αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις κυκλοφοριακές συνθήκες. Υπάρχουν πολλές χώρες (όπως π.χ. η Ινδία) που μπορεί να αποδειχθούν ο χειρότερος εφιάλτης του μέσου οδηγού). Τη διεθνή άδεια οδήγησης που εκδίδει η ΕΛΠΑ, δεν θα την αμφισβητήσει καμία ξένη αρχή, αντίθετα αν έχετε μόνο την εθνική άδεια οδήγησης, μπορεί να πληρώσετε βαριά πρόστιμα για παράνομη οδήγηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερωθείτε ανάλογα με τη χώρα προορισμού αν επιτρέπεται η οδήγηση σε ξένους και αν απαιτείται διεθνή ή εθνική άδεια οδήγησης.
Οι περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης απαιτούν βίζα για την είσοδό σας στη χώρα. Η απόκτηση βίζας είναι συνήθως μια απλή διαδικασία και δεν θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω από μια ή δυο φωτογραφίες και συνήθως μέχρι μια εβδομάδα αναμονή. Τις περισσότερες φορές η βίζα θα έχει ισχύ για παραμονή 30 ημερών στη χώρα. Αν θέλετε να μείνετε περισσότερο πληροφορηθείτε από την πρεσβεία αν χορηγεί βίζες μεγαλύτερης διάρκειας ή πως μπορείτε να πάρετε παράταση. Οι βίζες δεν ισχύουν για πολλαπλές εισόδους & εξόδους από τη χώρα εκτός αν αναγράφεται ρητά. Αν το δρομολόγιό σας προβλέπει την προσωρινή έξοδο από τη χώρα και την είσοδό σας για δεύτερη φορά, ζητήστε από την πρεσβεία μια βίζα πολλαπλών εισόδων / εξόδων. Βεβαιωθείτε επίσης από πότε ισχύει η βίζα γιατί σε ορισμένες (σπάνιες ευτυχώς) περιπτώσεις, η βίζα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της και όχι από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα. Ορισμένες χώρες μπορεί να μην έχουν καθόλου αντιπροσώπευση στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την πλησιέστερη πρεσβεία σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και κατόπιν συνεννόησης στείλτε το διαβατήριο σας με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αίτηση, φωτογραφίες κλπ) κατά προτίμηση με Courier στην πρεσβεία στο εξωτερικό. Τα χρήματα για την απόκτηση της βίζας μπορείτε να τα καταθέσετε σε κάποιο λογαριασμό ή το συνηθέστερο θα σας ζητηθεί να τα εσωκλείσετε στο φάκελο μαζί με το διαβατήριο. Η διαδικασία αυτή δεν είναι νόμιμη αλλά λειτουργεί, είναι αποτελεσματική και γρήγορη. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με περισσότερες από μια πρεσβείες σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και να επιλέξετε ανάλογα με ποια μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα. Οι τιμές για τη ίδια βίζα διαφέρουν ανάλογα από ποια χώρα θα την εκδώσετε. Τέλος μια άλλη λύση είναι, αν διασχίζετε περισσότερες από μια χώρες, να αποκτήσετε βίζα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας από γειτονική χώρα. Θα πρέπει να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο στη διάθεσή σας και να έχετε επικοινωνήσει προηγουμένως με τις αρμόδιες αρχές για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Για τις χώρες της Ασίας η Μπανγκόκ και το Ν. Δελχί είναι 2 πρωτεύουσες που που αν βρίσκονται στο δρομολόγιό σας μπορείτε να προμηθευτείτε βίζες για τις γειτονικές χώρες. Ορισμένες "δύσκολες χώρες" όπως το Ουζμπεκιστάν, η Κιργιζία κ.α. απαιτούν να ταξιδεύετε με οργανωμένο γκρουπ, να έχετε κάνει κρατήσεις σε ακριβά ξενοδοχεία ή να έχετε τα εισιτήρια επιστροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ταξιδιωτικών γραφείων στην Αθήνα, ή τη βοήθεια της εθνικής τους αεροπορικής εταιρίας, πληρώνοντας βέβαια τα ανάλογα ποσά για τις υπηρεσίες που θα σας προσφέρουν. Σε κάθε περίπτωση ξεκινήστε έγκαιρα (ανάλογα με τη χώρα, μέχρι και 2 μήνες νωρίτερα) για να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι σας δεν θα ματαιωθεί για γραφειοκρατικούς λόγους!
Για όλες τις χώρες εκτός Ευρώπης, είναι απαραίτητο να έχετε διαβατήριο με ισχύ μεγαλύτερη των 6 μηνών και βίζα για την είσοδό σας στη χώρα. Φροντίστε έγκαιρα για την έκδοση ή ανανέωση του διαβατηρίου σας και όχι λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, που συνήθως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αρμόδια αρχή για την έκδοση διαβατηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2006 είναι η Ελληνική Αστυνομία. Όταν ταξιδεύετε, το διαβατήριο πρέπει να το έχετε πάντοτε μαζί σας και ποτέ στη βαλίτσα, το σακίδιο ή στο ξενοδοχείο. Σε αρκετές χώρες, αν συλληφθείτε χωρίς διαβατήριο θα καταλήξετε στη φυλακή πριν προλάβετε να δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας επικοινωνήστε αμέσως με την πλησιέστερη ελληνική πρεσβεία ή προξενείο. Αν στη χώρα που βρίσκεστε, δεν υπάρχει ελληνική αντιπροσώπευση, απευθυνθείτε σε άλλη πρεσβεία, χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΟΤ
ΑΡ. ΜΗΤΕ 0209Ε70000799601
ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ 114543403000
Ασφάλεια αστικής ευθύνης διοργανωτή:
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΡ. ΣΥΜΒ. 97754